Gode råd

Har du akut ondt? Her er gode råd til selvhjælp…

Hvad kan du selv gøre, hvis du pludseligt får AKUT ondt?

Mange af de efterfølgende råd er generelt gældende og din kiropraktor vil naturligvis vejlede dig specifikt.

Aflastning – Bevar roen

Find en så smertefri stilling som muligt, hvor det kan lade sig gøre at slappe af. Muskulatur omkring ethvert led, der gør ondt, vil uundgåeligt spænde som kroppens naturlige refleks. Dvs. det er ikke noget, du selv kan styre. Forsøg dog at bevare roen og ikke blive bange, idet det blot vil føre til, at muskulaturen spænder yderligere. Tænk på, at smerten sjældent behøver at være proportional med skaden. Træk vejret roligt og dybt ned i maven. Ved lændesmerter vil en lindrende stilling oftest være en let foroverbøjet stilling eller læg dig med bøjede hofter på et hårdt underlag.

Bevægelse

Start med små forsigtige bevægelser med den mest smertefri stilling som udgangspunkt. Prøv at gå lidt rundt så snart det er muligt. Bevægelse udkonkurrer smerte!!

Tænk positivt

Sig til dig selv, at det nok skal gå over, og forsøg at gå så naturligt som muligt. Gå mange korte ture. Al forskning viser, at jo hurtigere du kommer tilbage i bevægelse og genoptager normal aktivitet, desto hurtigere bliver du frisk og rask igen.

Isbehandling

Is virker smertestillende, muskelafslappende og nedbringer lokal hævelse. Brug en pose frosne ærter, eller en af de genanvendelige isposer, som du lægger på det smertefulde område med et viskestykke imellem for at beskytte huden. Is skal ligge på i 10-15 minutter ad gangen med minimum en times pause, før du gentager processen. Længere tids isning kan medføre skader på hud eller forværre tilstanden.

Smertestillende medicin

Det kan være en god ide med smertestillende medicin, hvis smerterne er voldsomme. Som hovedregel kan man følge dette trappestige-system: 

  1. Panodil til at starte med – tag som anvist på pakken.
  2. Hvis ikke det er tilstrækkeligt, forsøges med en håndkøbs gigtpille (NSAIDS) f.eks. 200 mg. Ipren. Tag den dosis, som er anvist på pakken. 
  3. Hvis ikke det er tilstrækkeligt, kan forsøges med kombination af Panodil og Ipren 200 mg. Medicinen tages morgen, middag, aften og før, du går i seng.

Er du i tvivl, så kontakt din læge eller kiropraktor. 
Man skal huske, at smerte er et symptom på et problem, og at smertestillende ikke er løsningen på problemet. Her må du rådføre dig med din kiropraktor, som er specialist i diagnosticering, behandling og forebyggelse af forstyrrelser og smertetilstande i kroppens led og muskler. Hvis ikke du får det meget bedre inden for 24 timer, skal du kontakte din kiropraktor. Jo længere tid man har ondt, jo vanskeligere vil det oftest være at vende situationen igen.

Hvad skal man gøre, når man kommer til kiropraktor?

Din kiropraktor skal optage en fyldestgørende sygehistorie, derfor kan det være en god idé at være forberedt på at svare på en lang række spørgsmål om dig selv, hvor det er vigtigt, at du bidrager med korrekte og fuldstændige oplysninger om dit helbred. Hvis du derfor tager medicin af nogen art, skal du kunne oplyse hvilket præparat og hvilken dosis, ligesom du skal kunne give diagnosen på tidligere eller nuværende sygdomme. Skriv det eventuelt ned, før du kommer til første behandling. Det kan være meget relevant for kiropraktoren, selvom du ikke selv synes det.
Har du gamle eller nye røntgenbilleder, som du tror, kan være relevante, så tag dem endelig med.

Vær forberedt på, at en korrekt udført undersøgelse ofte vil kræve, at man afklæder sig til undertøjet. Hvis du foretrækker at blive undersøgt af en kiropraktor af dit eget køn, har vi både mandlige og kvindelige kiropraktorer at vælge mellem hos kiropraktik i centrum.

Har du specifikke spørgsmål, du gerne vil have svar på, kan det være en god idé at skrive dem ned, før du ankommer til konsultationen.
Du skal være realistisk i forhold til dine forventninger til behandlingen – har du haft ondt længe, skal du ikke vente at blive symptomfri lige med det samme.

Hvad skal du gøre efter en kiropraktisk behandling?

Du bør drikke rigeligt med vand og tage den med ro, uden nødvendigvis at gå helt i stå. Bevægelse er godt. Nogle bliver meget trætte umiddelbart efter en behandling. Hvis det er tilfældet, skal kroppen have lov til at hvile. Her skal du ikke forcere den med træning eller løbeture.
Hvis du er blevet behandlet i lænden, er det en god idé at undgå at sætte dig direkte ud i bilen bagefter – gå i stedet en lille tur.
Du kan opleve forbigående ømhed i det behandlede område – det er helt normalt. Hvis du synes, det er værre end før behandlingen, så forsøg med isbehandling – ti minutter med is efterfulgt af en pause på en time, hvorefter isbehandlingen genoptages i yderligere ti minutter.