Træning

Træning har både en helbredende og forbyggende effekt på smerter…

Træning, en naturlig del af konsultation

Hos os er træning og øvelser en vigtig og naturlig del af konsultationen. Vi har en ambition om ikke kun at effektivt behandle og lindre akutte smertetilstande, men også at sikre langvarig lindring og forebyggelse af fremtidige skader. Dette gøres effektivt gennem øvelser og træning.

Den rigtige træning kan forebygge smerter fra muskler, knogler og led. I kiropraktik i centrum vi sammensætter individuelle og specifikke øvelsesforløb specielt tilpasset dit problem og din diagnose. Vi tilbyder både individuel- og holdtræning.

Vi er meget opmærksomme på at motivationen til at udføre – og blive ved med at udføre øvelser beror på grundig information om hvordan og ikke mindst hvorfor øvelserne skal udføres. Denne motivation har vi stor erfaring med. Træning kan være både hjemmeøvelser og øvelser i fitness centre eller andre former for træning. Du vil få specifikke råd om hvilken træningsform, der passer bedst til at forebygge og lindre dine problemer.

Hjemmeøvelser

Et behandlingsforløb på klinikken vil begynde med at du får udleveret nogen symptomlindrede øvelser og behandlingsforløbet vil typisk afrundes med at du bliver instrueret i et hjemmeøvelsesprogram, som skal sikre dig mod tilbagefald. Der foreligger meget dokumentation for at øvelser er meget effektiv behandling og forebyggelse af kroniske lidelser eller tilbagevende lidelser i lænderyggen. Et øvelsesprogram for ryggen eller nakken vil have som mål at øge smidighed, styrke og stabilitet.

Det kæver tålmodighed! Det kan godt tage mange uger inden man mærker at træningen virker. Man skal som regel træne flere gange om ugen igennem 2-3 mdr. før man kan mærke en klar forbedring af sin fysiske tilstand. Afgørende for effekten er desuden, at øvelserne udføres med en vis intensitet. Kroppen skal gradvist udfordres mere og mere

Keder øvelserne dig, er du umotiveret, gør øvelserne ondt, så tal med din kiropraktor, i stedet for at holde op. Øvelser er i virkeligheden livslang investering i dig selv – men når du har lavet øvelser smertefrit og mærket en klar forbedring i sin fysiske tilstand, så kan det være på tide at gå over til anden mere lystbetonet motion. Der er mange muligheder – din kiropraktor kan hjælpe dig med.

McKenzie øvelser

Denne type af øvelser anvendes ved diskusprolaps eller ved diskus relaterede lidelser. Øvelserne som typisk vil være bagover bøjning af ryggen skal gentages mange gange i løbet af dagen. Formålet med disse øvelser er at mobiliseres den symptomgivende bruskskive i en smertelindrende retning for derved at letter trykket på nerveroden.

Stabiliserende træning

Hvis du lider af tilbagevendende rygsmerter, ømhed og træthed over lænden, smerter i lænden selv ved almindelige bevægelser eller hvis du fornemmer at ryggen pludselig giver efter vil din kiropraktor instruere dig i stabiliserende øvelser for det pågældende område.

 Ryggens muskulatur kan opdeles i en dyb stabiliserende muskulatur som kaldes for ryggens korsetmuskulatur. (Mm.Transversus abdominis og multifidi). De dybe muskler sikrer at ryggens led holdes i en sikker neutral zone imens de overfladiske store bevægemuskler bevæger ryg eller arme og ben.

Stabiliserende øvelser har til formål at reaktivere og styrke ryggens dybe korsetmuskulatur som aktiveres per refleks forud for alt bevægelse af kroppen. Forskning har vist at denne for ryggen beskyttende refleks bliver svækket eller går tabt selv efter få uger med lændesmerter. Således kommer ryggens små led alt for let ud i smerteprovokerende yderstillinger med potentielt skade til følge.

Man ved nu at denne refleks kan genetableres hvis der trænes intensivt hver dag over en periode på 3-4 mdr. Din kiropraktor kan udarbejde og instruerer dig i et øvelsesprogram som kan udføres hjemme. Øvelserne skal løbende tilrettes for at opretholder motivation og får det bedste resultat. Vi samarbejder desuden med træningscentre hvor fysioterapeuter varetager individuelle og hold træningsforløb i stabiliserende øvelser for.